ΠΟΙΟ ΤΑΧΥΖΥΜΩΤΗΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ?

Posted by dakoronias 20/10/2023 0 Comment(s)

 

Ποιο Ταχυζυμωτήριο είναι καλύτερο για την παραγωγή αρτοποιίας;

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία διαφορετικών ταχυζυμωτηρίων  που μπορεί να επιλέξει κάποιος για την παραγωγή του αρτοποιείου.

Η επιλογή μεταξύ ενός ταχυζυμωτηρίου με σταθερό κάδο, ενός με αφαιρούμενο κάδο ή ενός αυτοανακλινόμενου (ανατρεπόμενου) θα εξαρτηθεί από τις συνολικές ανάγκες ανάμειξης και παραγωγής.

 

Ποσότητα ζύμης.

Όταν επιλέγετε ένα Ταχυζυμωτήριο, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την ποσότητα ζύμης που θα παραχθεί κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.

Γενικά, τα ταχυζυμωτήρια σταθερού κάδου ξεκινούν από το χαμηλότερο άκρο της παραγωγικής διαδικασίας και συνεχίζουν στις υψηλότερες ανάγκες παραγωγής, αξιοποιώντας συχνά αφαιρούμενο κάδο ή μοντέλα που ανατρέπονται αυτόματα.

Χειρισμός μετά την ανάμειξη ζύμης.

Είναι σημαντικό να σκεφτείτε τον διαθέσιμο χώρο του εργαστήριου σας  καθώς επίσης και τον τρόπο εργασίας που σας εξυπηρετεί μέχρι τώρα.

Αναλυτικά:

• Ο χειρισμός της ζύμης γίνεται περαιτέρω σε πάγκο εργασίας δίπλα ή σχετικά κοντά στο Ταχυζυμωτήριο; Εάν ναι, ένα Ταχυζυμωτήριο με σταθερό κάδο ή ένα ανατρεπόμενο θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά για τις εγκαταστάσεις σας.

• Ο χειρισμός της ζύμης γίνεται περαιτέρω σε εντελώς διαφορετική περιοχή του χώρου παραγωγής; Εάν ναι, τότε ένα Ταχυζυμωτήριο με αφαιρούμενο κάδο θα μπορούσε να λειτουργήσει καλά για τις εγκαταστάσεις σας.

• Ομοίως, στην εγκατάστασή σας αναμιγνύονται μεγάλες παρτίδες ζύμης που στη συνέχεια απαιτούν περαιτέρω χειρισμό; Εάν ναι, ένα Ταχυζυμωτήριο με αφαιρούμενο κάδο (σε συνδυασμό με αναβατόριο) ή ένα ανατρεπόμενο Ταχυζυμωτήριο για να αδειάσει τη ζύμη είτε στη χοάνη ενός ζυγοκοπτικού είτε στο ύψος του πάγκου για περαιτέρω χειρισμό.

Συχνότητα ανάμειξης.

Θα πρέπει επίσης να εξετάσετε πόσο συχνά αναμειγνύετε τη ζύμη εκτός από το μέγεθος της παρτίδας. Εάν συνήθως χρειάζεται να αναμειγνύετε πολλές παρτίδες μεγαλύτερου μεγέθους κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας, για την εξοικονόμηση χρόνου θα πρέπει  να απλοποιηθεί αυτή η διαδικασία είτε χρησιμοποιώντας ένα ταχυζυμωτήριο με αφαιρούμενο κάδο είτε ένα ανατρεπόμενο ταχυζυμωτήριο.

Τα ανατρεπόμενα ταχυζυμωτήρια προσφέρουν την καλύτερη απόδοση όταν τοποθετούνται δίπλα στην προβλεπόμενη θέση εκφόρτωσης. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένας πάγκος εργασίας ή ένα ζυγοκοπτικό. Κατά την αγορά ενός ανατρεπόμενου ταχυζυμωτηρίου, η θέση εκφόρτωσης είναι εξίσου σημαντική με τη χωρητικότητα του μπολ. Αυτό περιλαμβάνει τον προσδιορισμό τόσο του ύψους όσο και της πλευράς εκφόρτωσης.

Παράλληλα, τα ταχυζυμωτήρια με αφαιρούμενο κάδο, μπορούν να προσφέρουν σε μεγάλες παραγωγές εξοικονόμηση χρόνου, επιτρέποντάς σας να αφαιρέσετε γρήγορα έναν κάδο μετά την ανάμειξη και να το αντικαταστήσετε με έναν άλλο για να ξεκινήσετε την ανάμειξη της επόμενης παρτίδας. Δεν θα χρειαστεί να περιμένετε ή να «ελευθερώσετε» έναν κάδο ανάμειξης ώστε να είναι εντελώς άδειο πριν ξεκινήσετε την επόμενη παρτίδα σας.

Χωρητικότητα κάδου.

Ο προσδιορισμός των λίτρων του κάδου έχει να κάνει με την υπάρχουσα παραγωγή αλλά επίσης θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας πως μακροπρόθεσμα, ενδεχομένως η παραγωγή θα αυξηθεί, οπότε θα ήταν καλύτερο να προχωρήσετε στην αγορά ενός ταχυζυμωτηρίου λίγο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα από την παραγωγή που έχετε τώρα.